Blodsocker, förbättrat

Kan det vara som så att jag hittat en metod som fungerar för mig för att få lagom nivå på mitt blodsocker. Jag mäter ju mitt fastesocker varje dag. Det vill säga det första jag gör på morgonen, är att mäta nivån på mitt blodsocker. Det har tidigare nästan hela tiden legat på tvåsiffrigt, kanske så pass som 17-18. Det är absolut inte bra. Vid kontakt med läkare, så har de hela tiden löst problemet genom att ändra medicinen, antingen en ny eller ändrat dosen.

Bättre en stund och sedan…


Visst då och då har det blivit bättre, men efter en kort tid så har det varit tillbaka på samma skitnivå. Sedan en tid provar jag en egen modell, jag kör en fastemodell, som enkelt går ut på att äta vad jag vill fram till lunch, och sedan inte stoppa i mig något annat än vatten. Och se, nästan direkt gick fastesocker ner till rimliga nivåer, i morse var det på 5,2. När jag tog långtidssocker tidigare så hade den sjunkit, inte till perfekt, det hade gått för kort tid. Men nästa gång, då jag ska ta det, i slutet av mars, så räknar jag med att det är på rimlig nivå.

Äta vad jag vill, och ändå bra blodsocker!


Jag äter numera i princip vad jag vill, och promenerar när jag vill. När jag mäter nivåer på förmiddagen, så kan det springa iväg upp mot tio, men ytterst sällan över, om jag håller mätgränserna, mäta tidigast två timmar efter måltid. Resten av dygnet, det vill säga största delen av dygnet, så håller jag mina nivåer under åtta. Det borde ju som sagt ge ett lysande resultat även på långtidssocker.

Kostfonden

Vill du har bra tips på vad du kan äta och varför, så ska du surfa in på kostfonden, där man tagit tag i det här med socker i kosten. Du ska inte äta en påse Gott och Blandat.

Äta rätt


Tidigare försökte jag reglera genom att äta det som anses vara rätt, LCHF, och motionera väldigt mycket. Kanske så pass som två gånger per dag, sju dagar i veckan. Sådant tar väldigt mycket tid. Laga mat tycker jag är ganska kul, men jag vill kunna äta lite annat som jag gillar, också, Bruna Bönor med Fläsk, Kroppkakor med vit sås och lingon. Och det finns en massa annat som jag gillar. Det kunde jag inte äta förut utan att blodsockret drog iväg till hiskeliga höjder, även om jag mätte mer än två timmar efter. Nu går det betydligt bättre att äta även sådant, och mitt svar på varför, utan att det på något sätt finns något underlag, förutom mina egna mätningar, det är att jag börjar på väldigt låga nivåer. Förr låg jag ju på minst tio när måltiden började, nu kan den ligga på fem. Det är fem viktiga steg, som på något sätt skapar utrymme.

Dricka vinMan får tydligen dricka fjorton glas vin i veckan innan man hamnar i någon riskgrupp. Det tycker jag låter ganska mycket, jag får kanske i mig tre glas på en afton. Tidigare så steg mitt fastesocker, dagen efter, idag med samma mängd så sjunker blodsockret. Det står någonstans att vin inte ska påverka blodsocker, min läkare hävdar att alkoholen omvandlas till socker, och därmed påverkar blodsocker negativt. När jag påstod mitt nya fenomen, så kunde hon inte förklara. Jag ska fortsätta göra mina observationer, så får vi se vart jag hamnar.

Choklad och semlor.


Ture Sventon och jag har haft ganska goda tider nu. Vi båda älskar semlor, jag skulle tro att jag mera än Ture. Tidigare fick jag ju sota för detta med höga fastesocker. Numera har jag stoppat i mig när fönstret varit öppet, och det ska erkännas att en mätning på eftermiddag, har ibland varit ganska hög, menb fastesocker dagen efter påverkade inte, eller så ska jag egentligen inte säga, det var ingen skillnad mot dagen innan eller dagen efter. Samma sak med Schweizernöt, där har jag nog ett skadligt behov, även om jag inte varit sjuk. På min butik står det en pall med chokladkakor, ta två för 37 spänn. Det är inga problem att svepa förbi, men när det blir två för 25 spänn, då slinker det gärna ner två stycken i varukorgen. Och sedan måste jag äta upp dom.

Nytt fenomen inträder


Här uppträder ett annat fenomen. Äter jag en hel kaka på en gång under den tid som förnster är öppet, så blir det semlefenomenet, det vill säga ingen märkbar förändring. Delar jag däremot upp chokladkakan i två delar, tar ena halvan ena dagen, så är det lugnt nästa fastesocker. Men hänger jag i mig andra halvan nästa dag, så blir det påverkad fastsocker nästa dag. Det verkar som om det samlar ihop sig och visar på skit och jag slarvar två dagar i rad. Jag har inte gjort det här testet med semlor två dagar i rad. Lugn, jag är inte den som tackar nej att i vetenskapligt syfte testa semlor två dagar irad. Idag är en bra dag att inleda ett sådant test. Jag ska veckohandla idag, och då kan det enkelt slinka ner ett paket med två semlor.

Mätningar över dagen


Att bara mäta fastesocker, är nog ingen vidare metod, framförallt inte som jag har en lång fasteperiod strax innan, Det som kommer att vara avgörande är när jag mäter mitt långtidssocker. Är det lysande, då vet jag att mitt blodsocker ligger bra, och att min metod fungerar. Ska du följa mina tankar, så känn verkligen efter i kroppen, så att den fungerar. Se till att du dricker vatten, i ganska stor utsträckning. Har du förtroende för din läkare, ta en diskussion med henne eller honom, kroppen består av annat än blodsocker, och de värderna måste ju också befinna sig på rimliga nivåer.

Blodsocker och dess mätare.
Blodsocker

Lämna ett svar