Det vita sockret

Hur är det med intaget av socker, framförallt det vita sockret. Det är något jag har funderat på under den senare tiden. Själv tycker jag att jag dragit ner ganska ordentligt på socker, men inser att jag ändå äter åt helvete för mycket. En liten kaka här, och en glass där, och… Räkna en stund så ska även du säkert se att det är oanade mängder vi stoppar i oss, varje dag. Det mesta av detta socker är fullständigt onyttigt. Det gör dig överviktig eftersom socker innehåller mycket tom energi (kalorier) som du inte förbrukar, och då omvandlas det till fett, det onödiga fettet som sätter sig kring din mage( Har du ett måttband, mät då omkretsen kring din mage.


Ungefär där naveln sitter ska det vara på max 96 för män och 80 centimeter för kvinnor. Det finns lite olika teorier för dessa mått, men de här siffrorna är de jag stöter på flest gånger. För mycket vitt socker leder till näringsbrist eftersom det vita sockret lurar kroppen att tro att du är mätt. Socker påverkar ditt blodsocker så att det blir lite berg och dalbana. Det i sin tur påverkar ditt humör. Höga blodsocker gör dig pigg och snart trött. Det senare för att du inte har den energi som du tror att du har, du kör helt enkelt slut på dig själv. Att socker skadar dina tänder har du fått reda på sedan barnsben. Du ökar dessutom risken för hjärt- och kärl-sjukdomar, genom att du för höjda dåliga blodfetter, de som kalkar igen dina blodgångar, du får högre blodfetter och det farliga LDH-kolesterolet, samt att du minskar det goda HDL-kolesterolet.


Det finns en massa andra dåliga grejer som blir högre, risken för diabetes, demens, migrän, njursvikt och fasen vet allt som forskarna har påvisat. Det sista jag har på min lista är att du åldras snabbare. Se där, redan sju grejer som inte är bra och som skapas av att man stoppar i sig för mycket vitt socker. Men nu ska jag sätta stopp för detta i min artikelserie om det vita sockret. Du hänger väl med, och gör du inte det, återkom hit, så kan du ladda hem alla artiklar i en liten ebok, där du kan läsa allt samlat.

BIld av mohamed Hassan från Pixabay

2 Svar på “Det vita sockret”

  1. Pingback: Blodsocker, hur blir det förbättrat? 1

  2. Pingback: Diabetes är bra för mig och min kropp - 1

Lämna ett svar