Diabetes är bra för mig och min kropp

Diabetes är bra för mig, och min kropp

Hur kan jag nu säga att diabetes är bra för mig? Jo, jag kan nog påstå att jag troligtvis fortsatt mitt lite knepiga liv, där jag i och för sig inte enbart låg på soffan och åt praliner, men mestadels, eller åtminstone liknande. Efter diagnosen, så fick jag ta tag i lite i krgen och komma ut på promenaderm, jag började simma, och jag skaffade mig betydligt bättre vanor än de jag hade innan. Jag har i och för sig kunnat skaffa mig bättre, men lite är bättre än inget.

Promenader och motion


I början så drog jag igång ordentligt. Där jag då bodde, i den lilla fina staden Laholm i södra Halland, hade man en fin simhall som öppnade klockan sex två dagar i veckan, då för motionssim. Det hängde jag på. Så under drygt 18 månader stod jag där och hängde på låset klockan sex på morgonen, två dagar i veckan. Jag simmade omkring tusen meter, innan jag gick upp och la mig i bubbelpolen en stund. Det var ganska skönt, men som vanligt när det gäller mig, så tröttnade jag. På något sätt blev det tråkigt att ligga där och långsamt glida fram i vattnet. Jag simmar bara bröstsim.

Bubbelpoolen

På slutet hände det vid tillfällen, att jag skippade simningen och bara klev i bubbelpoolen, två gånger i rad för säkerhets skull, ifall det nu skulle förbättra min kondition, eller förbruka någon kalori.

Simstopp.


Redan då kunde jag ju säga att jag skulle skippa simningen. Men jag insåg ju att jag borde göra något annat. Jag skaffade cykel, en snabb cykel, och så började jag cykla. Satte upp målet att cykla hela kattegattleden, den nya fina cykelleden mellan Helsingborg och Göteborg. Det som var alldeles utmärkt med kattegattleden var att jag kunde ta tåget till någon annan stad, cykla till nästa tågstation, och åka hem igen. Jag kom från Varberg till Båstad, ungefär.

Flytten till Gotland

Det blev ganska snabb bestämt att vi skulle flytta tillbaka till Gotland, där vi båda hustrun och jag varit bosatta tidigare, och jag är dessutom född här. Vi var klara med västkusten, vi hade upplevt de konserter vi ville, och rest det vi ville. Nu kunde vi tag problemet med någon extra resdag när vi skulle iväg på våra europaresor. I och med flytten, så lades projektet Kattegattleden på is, får jag säga. Jag vet inte om jag återkommer, kanske. Det finns en massa andra fina cykelleder, som kan utnyttjas, får se när det verkställs.

Nya projekt

.
På Gotland finns det en del cykelvägar, dock ingen fin cykelled, som kattegattleden och andra speciella cykelleder. Här på ön får man hitta på egna vägar, och därmed egna cykelleder. Nu är jag, som skrivet, född på ön, så jag har ju lite förmåner, jag har satt upp som projekt att cykla runt hela ön. Letar just nu efter lämpliga avsnitt, där man kan cykla på dagen, komma fram till lämpligt boende på eftermiddagen, sova och äta gott, och nästa dag ta nästa etapp.

Promenader


Allt sedan jag upptäckte att jag hade diabetes, så har jag på något sätt motionerat, mer eller ibland mindre. Jag har tappat omkring tio kilo, och jag tror att mitt allmänna hälsotillstånd är betydligt bättre nu än vad det var när diabetes kom in i min kropp. Jag ska kolla med läkaren nästa gång jag är på besök. Det är på det sättet jag kan hävda att diabetes är bra för mig, jag vet att jag måste hålla igång, och jag undviker snask och andra sötsaker, undviker ska jag kanske inte skriva, men det är ytterst sällan numera. Mina blodsockervärden ligger numera bra, och jag vet hur jag ska förhålla mig, och vad som händer ifall jag missköter mig.

Kämpa


Det är bara att ta sig i kragen, ta bort all skräp, och sköta om kroppen, ge den lite motion, och bra mat, egentligen sådant som alla behöver, men som jag ordnade tack vara upptäckten av diabetes.
Mitt tips
Ta vara på din kropp innan du blir tvingad att ta vara på din kropp. Har du diabetes, så kan du lära dig mera om sjukdomen via diabetesförbundet.

Ordna din diabetes, så att du kan uppleva detta hav.
Ordna din diabetes, så att du kan uppleva detta hav.

2 Svar på “Diabetes är bra för mig och min kropp”

  1. Pingback: Diabetes och Resa - 01

  2. Pingback: Cykla längs Donau, vacker utsikt och motion. - 01 - säker

Lämna ett svar