Hur mycket socker kan jag äta?

Läste en artikel på Sahlgrenska i Göteborg, som säger att socker ska ha högst tio procent av dagsbehovet för energi. I en mans fall handlar det om ca 2800 kalorier per dag, och omräknat i gram blir det ungefär 70 gram socker per dag. Då är det väl bara att plocka fram vågen och se vad det blir. Hmm, måste ju även ha koll på hur mycket socker varje vara innehåller. Här är en lista:

100 gram choklad innehåller 45 gram socker
100 gram läsk innehåller 35 gram socker
100 gram vaniljglass innehåller 20 gram socker

Med denna tabell av lite godsaker kan jag se att kan trycka i mig 150 gram choklad per dag, eller 200 gram läsk eller 350 gram vaniljglass per dag. Men, och det finns självklart ett Men, det är fel socker. Det vita sockret är det som ska undvikas, då det omvandlas till fett ifall jag inte gör av med all energi direkt. Det vita sockret innehåller två molekyler och är således ganska lätt för kroppen att smälta. Det innebär att suget efter ny energi finns kvar. Det blir ingen ordning på blodsockret, det stiger ganska ordentligt efter ett sockerintag, men i en normal kropp sjunker det lika snabbt, och suget finns kvar. Har du Blodsocker som går upp och ner så kraftigt, så kommer kroppen inte att må speciellt bra. Du blir sugen på mera socker, du plockar in nytt socker, och så är resan igång. Du är sugen på socker, men du gör inte av med den energin som sockret skapar. Så var hamnar den energin? Jo runt din mage, du skaffar dig en bukfetma, sådant som din läkare kan ligga vaken och fundera kring och få mardrömmar av. Så bort med sockret och plocka in bättre mat eller energiintag. Då kan du plocka bort bukfettet, din läkare möter dig med ett leende nästa gång ni ses, och du mår betydligt bättre.

Frukost a la carté

På frukosten kan du äta naturell fil eller yoghurt i stället för den sockriga smaksatta. Müslin fixar du själv av havregryn, nötter och frön.

Gör din egna smoothie i stället för att köpa färdig. Plocka med lite grönsaker i stället för söta frukter, så hamnar du än mer på plus. Det finns således en hel del saker du kan göra för att få en bättre start på dagen. Utnyttja den möjligheten. Livet blir enklare, du bör bli piggare, och få en bättre nivå på ditt blodsocker.

Lämna ett svar