Resor i Coronatider – Mot Europa

Det kan bara bli Europa

Hur ser det ut för dig? I Coronatider vill ju FHM att vi allra helst ska sitta hemma, och mer eller mindre vara isolerade. Jag vill resa, det är en av anledningarna till att jag avslutat min jobbkarriär, och stigit in i pensionärslivet. Nu ska jag bara resa och upptäcka en massa saker. Jag håller mig i Europa, det finns tillräckligt där som jag ännu inte har upptäckt. Jo, transsibiriska järnvägen står på önskelistan, från Moskva till Vladivostok, och så ska man åka hem.
Du som följer mig vet att jag inte gillar att flyga, men som tur är så finns det tåg även på hemvägen. Får ta oss från Vladivostok till Peking i Kina och så åka Transmongoliska järnvägen hem, från Peking till Moskva.

Sista biten hem – Europa

Därifrån åker jag/vi till Helsingfors och tar Finlandsbåten till Stockholm, pendel till Nynäshamn, och så Gotlandsbåden till Visby. Hemma igen. Härligt.
Nu kom jag ifrån ämnet ganska ordentligt, den tågresan ligger nog lite planerad hösten 2023, det är då kära hustrun börjar sin pensionering, och innan dess kan vi inte åka. I stället blir det en tripp i Mellansverige, Närke, Västergötland, Värmland, Dalarna och Uppland, innan det blir besök i Skåne hos senaste barnbarnet.
Då passar jag på att ta en dagstur till Tyskland, och fylla på mitt vinförråd, det börjar sina nu. Jag har inte varit i Tyskland på säkert två år, så då förstår du att det är tomt. Jag har läst att de öppnat upp Border shopen nu, så med en del försiktighet, så bör det fungera. Höstresan ligger på planeringsstadiet, det ska bli spännande att se om det går, dels efter myndigheternas beslut, och dels efter utvecklingen, som jag nu följer ganska noga.

Höstplaner


Vår höstplan har kommit till Lissabon, efter en start i Karlskrona. Färjan till Gdynia och därifrån besöka Warszawa (Eller eventuellt Lublin) Budapest, Lindau, Dijon, Lyon, Bordeaux, Bilbao, Ferrol, Lissabon. Därefter är det öppet, men jag tror det blir den spanska solkusten, och uppåt på den spanska ostkusten, genom Frankrike och Tyskland, färja från Rostock och via Danmark hem till Visby igen. Det gäller att ha koll på en massa saker numera, och framförallt denna sommar och tidig höst. Vad har FHM för tankar, vad kommer UD med för tankar och vad tänker respektive lands regering om att släppa in besökare.
Vi svenskar har ju hamnat i någon litet dilemma, då vi utesluts lite här och där.
Jag har inte riktigt förstått hela anledningen, men i de baltiska länderna har man åtminstone en åsikt. I Sverige insjuknar det betydligt flera människor, än i det egna landet. Om jag nu minns siffrorna, så hade Sverige en siffra på 124 per 100000 invånare, medan på Estland och Lettland hade siffror på under 20 per 100000 invånare. Och därför stängde man ute svenska besökare. Nu är det en ganska lång tid kvar och i dessa epedemitider, så händer saker väldigt fort och ibland ganska plötsligt.
Det som är fullständigt klart är i vart fall att vår tidigare plan, den om att besöka Ryssland, St Petersburg och Moskva, den planen är skippad för i år, kan eventuellt återuppta den nästa år. Återstår att se.

Europa planer för 2021


I Höstens europaplan har jag kommit tre veckor in, och har drygt en vecka kvar att planera. Jag har skaffat många olika resehandböcker i Europa, som jag nu läser ordentligt. Du som är bekant med Lonely Planet, vet vilka guldgruvor det är. Jag hade tur att komma över drygt 20 böcker, sådant som nu ligger på mitt skrivbord, redo att läsas.
Nu läser jag inte en resehandbok från pärm till pärm, då blir jag inte klar förrän möjligen hösten 2023.
Jag letar nu resmål eller besöksmål som vi kan besöka under höstresan, och då förstår du att det blir att skumma, stanna vid sådant som är intressant. Jag hittar lite små guldkorn här och där. Vi åker bil, så jag kan ta med mig de böcker som skriver om de platser vi ska besöka, så har jag inte hittat något innan resan, så kanske det dyker upp något skoj under resan, Det är ju det som gör en bilresa så spännande.

Ny blogg. Destinationeuropa.eu


Jag försöker själv skriva om en massa platser som vi har besökt, eller som står på listan över sådana platser som ska besökas. Det är en ny blogg, som jag tror kommer att bli min nästa guldgruva, destinationeruropa.eu. Här skriver jag om alla Europas länder, massor av direkta fakta om landet, men även en hel del om hur det är att resa i respektive land. Du ser, det är en blogg som aldrig kommer att bli färdig, det finns hela tiden grejer att skriva om. Det inspirerar. Besök gärna bloggen, det finns lite på den nu, mera kommer, jag lovar.
Jag vill ju göra grejerna grundligt och då tar det tid, allt ska faktagranskas, helst på flera olika källor, så att jag kan säga att mina uppgifter är korrekta. De stora länderna, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien har väldigt mycket info på väldigt många platser, men Europas mindre turistländer har betydligt mindre info på nätet. Om du surfar in på bloggen, med ojämna mellanrum, så ska du se att den fylls på hela tiden, ibland med små notiser, ibland med ganska stora inlägg.

Vart hamnar vi i Europa?


Så vart ska man ställa kosan i år, när nu Corona håller på. Enligt en Presskonferens på FHM så får man resa inom EU, och vill man resa utanför så avråder UD till detta fram till den 30 augusti. Vi har ännu väldigt mycket kvar att kolla på inom EU, så den sista regeln är inte aktuell för oss. Du ser vår höstplan här ovan, som nu har ett uppehåll i Lissabon. Med tanke på de senaste dagarnas nedstängning i Spanien, Katalonien och Galicia, de platser som vi tänkte passera med lite stopp i, så ser det ganska mörkt ut på den Iberiska halvön.

Jag får nog plocka fram mina resehandböcker igen och studera. Vem vet, det kanske dyker upp någon ny pärla, kanske ett berg i Schweiz eller någon Italiensk alpsjö. Variationerna är många och jag är öppen för förslag.

Europa
Europa – Här kan man nog resa i höst.

2 Svar på “Resor i Coronatider – Mot Europa”

  1. Pingback: 01 - Tågluffa i Europa - belåten

  2. Pingback: Resor i Europa - Minnesvärd - 02

Lämna ett svar