Resor och motion

Resor och motion

Resor och motion, i denna miljö, så blir det lättare.
Resor och motion, i denna miljö, så blir det lättare.

Resor och motion. Hur har du det när du är ute och reser? Blir det någon motion? Och vad äter du? Blir det som du brukar eller kastar du ibland i dig det som bjuds i form av snabbmat och annat, som ofta betraktas som ganska onyttigt. Ta en bra stekpanna, så får du bättre mat.

Egen motion – Nya rön.

Resa och motion - Kul vid havet
Resa och motion – Kul vid havet

Strax innan vi gav oss i väg på den nuvarande resan kom det nya rön, du behöver promenera sex tusen steg per dag, för att uppnå maximal hälsoeffekt. Tack för det, tänkte jag, jag har min stegräknare inställd på 7500 steg per dag. ettusen femhundra steg mindre, det borde jag ordna ganska lätt, men det tillkom den lilla detaljen att man ska promenera i relativt snabbt tempo, i vart fall så pass så att pulsen höjs lite. När jag är hemma så är det inga problem, men när jag är på resa, så blir det betydligt sämre med den varan. Jag gillar att mera gå och strosa lite försiktigt, kolla på gamla hus, och kanske fönstershoppa lite. Det är tur, kan jag säga, att jag inte tar med mig allt som jag tycker att jag behöver. Just på denna resa har vi varit iväg i snart två månader, med väder från 25 grader plus och sol, till snöslask på julmarknad i norra Tyskland, med en temperatur som inte understiger nollan, men närmar sig åtminstone. Då förstår du vilken resväska jag har med mig. Och att då skaffa en massa nya prylar, det är inte smart. Så därför är det en liten gubbe av trä med hem. De övriga jag var sugen på de får stå kvar. Ganska bra sätt att spara pengar på, packa din resväska full när du åker hemifrån, så vet du att det inte går i mer grejer.

Min resa och motion

Resa och promenad i Split - Kroatien
Resa och promenad i Split – Kroatien

Jag vet inte om det är smart, men jag försöker allt att ta några steg extra, för att kompensera för att jag inte går så snabbt. Så i stället för att ta de där sextusen stegen med lite höjd puls så spatserar jag kanske tiotusen steg per dag, och spanar i skyltfönster, Kanske lugnar ner mig med en fika och ett wienerbröd, eller någon annan onyttig kaka. Jag tycker att jag är ganska nyttig när jag är hemma, så då får kroppen tåla lite onyttigheter, fast egentligen inte. När vi på den här resan bodde vid havet i både Zadar och Split, så hade vi tillgång till färsk frukt via lokala marknaden. Jag handlade minst ett kilo mandariner och några bananer varje dag, och det var jag som åt det mesta. Det borde väl göra så att jag ligger på plussidan. Nu i Dresden hittar jag ingen sådan marknad, det är mera julmarknader med Glüwein och punch som erbjuds. Även om jag vill, så kan det nog inte räknas in på plussidan. Å andra sidan dricker jag inte speciellt många. Av någon anledning har det blivit väldigt lite alkohol på denna resa. Vi brukar annar skaffa oss var sin flaska vin, och njuta. Anledningen till egna flaskor är att jag gillar den röda varianten och hustrun gillar vitt. Ibland delar vi på en rosé. Men det har, som jag skrev, inte blivit så på denna resa. Det tror jag min läkare uppskattar. Han påpekade vid senaste kontrollen, att du får på sin höjd dricka ett glas vin på fredagen och ett glas på lördagen. Sedan ska du avhålla dig från alkohol. 

Resa och motion kan ge upphov till en ros
Resa och motion kan ge upphov till en ros

Jag har ibland fått andra rekommendationer. Jag hade en läkare, som följde Kerstin Brismars rekommendation om fjorton glas i veckan, det vill säga två glas om dagen. Så mycket har jag aldrig fått i mig, Men det har vid tillfällen blivit några glas på en kväll. Numera är jag i den ålderna att jag blir trött dagen efter om jag dricker fler än två glas. Det är en bra måttstock, jag vill inte vara trött, jag vill ha hela dagen orörd, utan en massa grejer som eventuellt förhindrar det jag vill göra. Är jag trött för att jag druckit för mycket alkohol, så blir jag bara irriterad. Sådant vill jag undvika. 

Inte helt rent

På resan är det ganska ofta vi går ut och äter, och då kan jag tycka att det förgyller tillvaron om jag får ett glas vin till maten. Så det brukar jag unna mig. På denna resa har vi försökt ha egna lägenheter där vi kan laga mat själva, och då blir det inte riktigt samma sak med vin till maten. Det blir lite mera som hemma, i vardagen, då vi inte har vin som måltidsdryck. Om vi festar till en fredag eller lördag, så kan det bli vin, men du vet, numera bara två glas. Det blir ju en dag i morgon, också.

Resa med motion

När vi nu reser försöker vi uppleva en massa grejer. Det är inte alltid vi hamnar exakt bredvid de saker vi vill besöka, och vi har ingen bil. Att åka Taxi är jag för snål för, så det får bliatt promenera, eller åka kollektivt. Vi är numera experter på att åka kollektivt, kliva på en spårvagn, och lösa biljett. Biljetten köper vi ofta i någon automat,och hoppas att vi har rätt biljett till stället vi vill besöka. Än så länge har det fungerat. Det behövs ofta fixas lite och då kommer det ju till en del steg, du vet de där jag vill ha några stycken varje dag. 

Morgonpromenaden

När jag är hemma har jag en rutin om en morgonpromenad.Jag bor så lyckligt att jag har en hel del gångvägar jag kan välja mellan, för att få ihop mina steg. Där kan jag dessutom promenera i sådan takt att jag uppfyller kravet på att pulsen ska öka, lite, inte mer än att jag skulle kunna föra ett samtal med någon som följer med på promenaden. Nu är det ytterst sällan jag har någon med, så då får jag tänka mig ett samtal. Det är ganska bra, för då kommer jag i stället på en massa grejer som jag behöver göra, eller kanske något projekt jag håller på med, som jag då kan ändra på något och hitta en lösning. En promenad är bra till mycket.

Springa eller promenera

För min del är det aldrig något val, jag har aldrig gillat att springa, även om jag försökt vid tillfällen, men det blir tråkigt. Det bekräftar även den där undersökningen man gjorde på Bosön, att springa inte ger bättre hälsa. Så varför? Då är det bättre att bara promenera, njuta av omgivningen och låta tankarna lösa problemen eller de aktuella frågorna. Ett par bra promenadskor, och så kläder efter väder, det är vad som behövs.

Skogsbada

Jag skrev ju att jag har sådan tur att i mitt bostadsområde så finns det en hel del gångvägar jag kan utnyttja. Jag har dessutom en skog alldeles nära. I den ska man ju snabbt ta sig, och bland annat andas in den nya underbara luften som skogen skapar. Tar jag dessutom mig tid att skogsbada, då är det riktigt på topp. Har du högt blodtryck, då är skogsbad i paritet med medicin, eller rättare sagt, det är medicin utan att du behöver plocka i dig tabletter. Enkelt är det också. Du går ut i skogen, helst bortanför allt brusljud, som biltrafik och annat. slå dig ner på en stubbe, eller en sten. Har du riktig tur så finns det kanske en bänk, men det är lyx. Där sitter du kopplar av alla tankar och känner hur skogen omfamnar dig, den tar tag i ditt huvud och fyller det med nya tankar.  Du kan nästan känna hur ditt blodtryck sjunker, till din läkares stora glädje. Hög blodtryck kan ju göra att du drabbas av allvarliga sjukdomar, och det vill vi ju inte. Så ge dig ut i skogen, och sätt dig på en stubbe, och bara lyssna på skogen. Du ska absolut inte ha mobilen påslagen, möjligt du kan ha den med, om den ligger kvar i fickan. Enkla metoder som gör att man mår betydligt bättre.

Min bästa motion

Det har jag nu berättat för dig, en runda på morgonen, eller åtminstone på förmiddagen, så lite skogsbad, sedan är resten av dagen hemma. Och så äta rätt mat i lagom mängd, då har jag gjort vad jag kan för att leva länge, och väl.  

Uppleva hundraårsdagen 

Ja, om jag ska göra det, så har jag lite krav på kroppen. Den ska vara vid sådan god vigör att jag utan, åtminstone större, problem kan röra mig. Lite krämpor får jag nog räkna med, men det ska inte hindra mig. Jag måste vara så klar i huvudet att jag själv kan bestämma vad jag vill göra. Jag kan i och för sig glömma grejer, det bekymrar mig inte, det finns hjälpmedel för sådant. Men jag vill veta varför jag vill göra olika grejer. Och allra helst vill jag fortsätta att resa och uppleva. Har jag dessutom sådan tur att nuvarande fru hänger med på samma resa, tja då kan jag ju inte klaga på mitt liv. Det kan jag nog inte göra i alla fall, jag har haft tur, eller så kanske det beror på att jag sköter min kropp. Av domännamnet framgår ju att min vikt kanske är lite hög, men det lider jag inte av. Jag är dessutom av den inställningen att samla lite i ladorna, så att man kan stå emot ifall det blir lite sjukdomar. Men ska jag följa de som kan, så har jag fel sorts övervikt, det mesta ligger nog kring midjan. Jag skulle behöva ta bort kanske tio kilo för att det ska följa alla rekommendationer. 

Diabetes

För omkring 10 år sedan drabbades jag av diabetes, eller drabbades är kanske fel ord, jag åt mig till detta, och slarvade. Jag tog tag i detta, började mina promenader, och la om kosten en del. Min dåvarande läkare ville att jag skulle ta bort 25 kilo, det skulle göra att min diabetes försvann. Tyvärr var det ingen kompetent läkare, har jag förstått senare. Att ta bort kilona, var nog korrekt, men att det skulle medföra att jag blev frisk, det hade han nog läst i någon egen drömbok. Diabetes blir man aldrig frisk ifrån. Man kan hålla det i schack, det är en sak, att man håller värdena på en OK nivå. Sedan kan du leva utan problem i hur många år som helst, om du fortsätter att sköta dig. Det är exakt det jag håller på med nu, min promenad, och mina besök i skogen. Om jag tappar några kilon till, så blir jag inte ledsen, mitt mål är att väga under 90 kilo, därav domänens namn. Idealet för min längd är tydligen 82, så det blir lite övervikt ändå. det mår jag nog ganska bra av.

Livet ska levas

På något sätt känns det som att livet ska levas, dock kanske man ska undvika  den modellen som innebär att leva i sus och dus, cigaretter, sprit och andra droger. Det är nog bevisat att man lever kortare om man kör den modellen. Å andra sidan kan man inte leva i någon form av skyddad verkstad, där man i princip går i skogen hela dagarna och lever på bär och svamp som finns i skogen. Det kan ju ramla ner ett flygplan även där. Ett mellanting bör vara utmärkt.

De blå zonerna

Det finns ett antal så kallade blå zoner i världen. Ofta öar, där människor lever sina egna liv. Det som utmärker dessa platser är att de flesta uppnår hundraårsdagen, och då kan man fundera på varför. Forskare har kommit fram till att gemensamt är att de inte stressar, de odlar sina egna grönsaker och det är i stort sett vad de stoppar i sig, de kan laga till maten och använder då någon neutral olja, olivolja i första hand. De går inte i pension vid 65, utan fortsätter leva sina liv, där de rör på sig ganska mycket. De har inget att oroa sig för, de har odlat så pass länge att de vet hur de ska hantera problem ifall odlingarna inte blir som tänkt. Pengar är inget bekymmer, de har ing, och behöver inte bekymra sig för om de kommer att räcka eller inte. Stress förekommer inte. antingen gör jag det jag ska göra idag, eller så får det bli i morgon. Det är ju en alldeles underbar livsstil. Jag gillar den med att de inte plockar någon pension, de fortsätter som vanligt, och det tror jag är något för alla att ta efter. Visserligen säger man att vissa yrken sliter ut människan, men att då låta henne gå i pension, och hon sätter sig i soffan, med en tidning och löser korsord, det tror jag gör att hennes kropp ger upp ganska fort. Även om man har lite krämpor och slitna leder, så bör man nog fortsätta hålla igång, kanske att bara följa med mig på min promenad, gör att kroppen mår så pass mycket bättre, att den vill leva en stund till. Sextusen steg, det gör man på 45 minuter. Vill man sedan vila, så går det bra, då har kroppen fått sin dagliga dos. Kanske långt ifrån det som den fick vid ett hårt kroppsarbete, men kroppen sitter inte helt stilla.

Rör på dig, och vila

Nu är jag absolut ingen guru på hur kroppen fungerar, jag har bara skaffat mig erfarenhet. Jag tror, utan att veta vad som har hänt tidigare i livet, att när man går i pension, och blir senior, då bör man lägga upp ett program som går ut på att åtminstone promenera de där sex tusen stegen om dagen, se till att blodtrycket är på rätt, nivå, kanske kompensera genom skogsbad, och äta rätt. Du behöver inte överdriva som de gör i de där blå zonerna jag skrev om, men kanske inte bara grillat och friterat, det finns andra sätt att laga mat, och det finns grönsaker som passar alla. 

Skaffa dig en odlingslott

Ser man till de blå zonerna så har de fortsatt att odla sina grönsaker, sådant ger de harmoni. Om du skaffar en odlingslott på äldre dagar, så kan du kanske börja odla. Det behöver inte vara så avancerat, kanske bara lite jordgubbar och ett äppleträd. Så plockar du dit barnbarn, ni plockar jordgubbar, du kokar sylt, och steker pannkakor. Jag lovar att du kommer att bli den populäraste i hela släkten. Till och med på julafton får du en extra teckning av något barnbarn som berättar om sommaren på din kolonilott, där ni stekte pannkakor och gjorde sylt. Jag lovar, du lever på det hela tiden fram till påsk. Då kan ni göra om bedriften, du och barnbarn mår alldeles utmärkt,och ni kommer att få en alldeles underbar kontakt framöver. Du vet att de alltid kommer att ställa upp för dig, och ge dig hjälp, om du nu mot förmodan skulle behöva det. Men du håller dig igång och är pigg, så det kommer kanske vara du som kommer att behöva hjälpa dom. Vem vet, håll ut och se vad som händer. Promenaden gör dig med all säkerhet betydligt friskare än om du sätter dig i soffan.   

Lämna ett svar