Resor i Europa

Resor i Europa

Resor och motion i Europa. Jag satte mig att slå lite på charterresor. Jag kan inte säga att jag känner igen mig speciellt mycket. Då på min tid när jag åkte charter, så infann man sig på flyget någon timme innan avgång, blev avprickad, visade passet och satte sig sedan i baren för en öl, oavsett om klockan var fem på morgonen eller eftermiddagen. Så entré i plåtlådan, spänna säkerhetsbälten och försöka koppla av. Några timmar senare landade vi, in i bussen och in på hotellet. Bytte snabbt om ner till poolen, beställa in en paraplydrink, och så tog man det lugnt i en eller två veckor. Sedan hem, något brunare, och ofta lite mindre stressad avkopplad.

Nya tider

Jag läste på några charter bolags hemsidor att visst kan man börja så som jag gjorde då. Men utan ölen i baren. Och när man kommer fram, så är det ombyte fort innan man springer ut i motionsspåret. Det ska röras på sig i alla de former. Man borde behöva en ny semester efter en sådan resa. Jag kan också bli lite bekymrad, om man ska behöva lägga ett bra antal tusenlappar för att skaffa sig kondition. Visserligen bör det vara betydligt bättre väder på höst eller vinter. Men ändå? Är det bara jag som är lyckligt lottad och har mina promenadvägar runt hörnet?

Egen semester

Jag har inte åkt charter på minst tjugo år, av lite olika orsaker, och jag har absolut ingen anledning att nu börja. Vi har själva åkt på våra turer. Sätter oss i bilen och glider söderut. Jag lovar massor med upplevelser, och massor med promenader. Försök finns att åka kommunalt, ibland lyckas det, oftas inte. I Berlin fann vi en S-bahn som åkte en ringlinje runt hela stan, ungefär som man skulle köra Berliner Ring med bil, dock var S-bahn betydligt snävare. I Berlin tror jag att vi har rekordet i promenader, också. En dag i höstas gick vi drygt 25 000 steg, alltså drygt tre gånger mer än min dagliga plan.

Nya upptäckter

Resa är att upptäcka, något åt det hållet skrev någon känd författare vid tillfälle. Och så är det. Vi åker sakta och dit näsan styr. Det kan bli Tirana, eller Milano, Salzburg, eller varför inte vackra Leipzig. Lägg därtill Hamburg, Bremen, Gent, Bordeaux, San Sebastian, Pamplona och massar mera. Det är tur att vi skriver dagbok när vi reser i annat fall skulle vi inte ha en chans att komma ihåg var eller vad vi besöker. Ytterligare en skillnad mot charter är att vi kan välja hur länge vi stannar, så som man tidigare båtluffa i Grekland, man stannar så länge man trivs, sedan åker man vidare.

En del överraskar

Det ska sägas att mycket överraskar. Städer eller platser jag har sett fram mot blir inte alls så fint, och andra där nivån är betydligt lägre blir på topp. Rotenburg är en sådan av den senare modellen. Vi kom dit i duggregn, sådant brukar sätta ner humöret. Inte här inte. Bara att checka in på hotellet strax utanför stadsmuren. På med bra skor och så promenaden in i stan. Ganska snabbt fann vi den klassiska bilden av staden. Vi fortsatte och fann ett ljuvligt litet café, där vi fick oss det bästa kaffet på resan, det var överraskande. Till det negativa ska jag nämna Mainz. Här var förväntningarna ganska uppskruvade, men det blev bara pannkaka.

Planerar framtiden

En annan skillnad mot Charter är att med bilen kan vi besöka ett större område på samma resa. Just nu planerar vi för Spanien och Portugal. Båda länderna har haft besök av oss, men det finns nya platser. Vi tänker köra längs atlantkusten och svänga runt solkusten, för att smyga upp på den spanska östkusten på hemvägen. Det kommer med all säkerhet att bli ett stopp även i Frankrike och troligtvis Italien. Det gäller att suga ut mycket av varje resa. Men ändå ta det lugnt, mysa och se till att njuta. Stressa det får charterturisten hålla för sig själv.

Motionera på resan

För vår del är vi ganska nyfikna. Även om vi bor på hotell vid stranden, så ligger vi inte där hela dagarna, det gäller att utforska byn eller platsen där vi befinner oss. Då är promenader ett alldeles utmärkt sätt, ofta blir dessa promenader på tiotusen steg eller mera, och då är ju dagens mål hemma, utan problem.

Nya insatser – Nya vinster

Nu har jag blivit senior, jag tycker att jag har kört tillräckligt mycket i mitt liv. Jag använder numera bara bilen till att åka och veckohandla. När vi reser så blir det i stället med tåg. Perfekt enligt min åsikt. Se till att vara i tid innan tåget ska avgå. Leta efter din plats, slå dig ner, och koppla av. Njut av utsikten, det är andra som sköter trafiken. Det finns till och med människor som kommer in med en liten vagn, en sådan med lite kaffe, vatten, ibland lite vin, och något att knapra på. Det passar mig alldeles förträffligt. Det enda problemet med tåg är att det kan vara lite svårt att veta vart man vill åka och uppleva. Lite mera begränsat än att åka bil, men betydligt större frihet om vi jämför med charter. Skulle vi inte trivas på ett ställe, då åker vi vidare, mot nya äventyr.

Europa eller Sverige?

Det är numera den stora frågan. Sverige är fantastiskt, men jag tycker jag känner till det mesta. Europa har ännu väldigt mycket kvar som vi behöver uppleva, hustrun och jag. När vi körde bil så blev det mycket i gamla östeuropa. När vi nu mestadels åker tåg, så blir det den västra sidan av Europa. Och det beror uteslutande på att det är betydligt enklare att boka sina tåg på väst. Det finns ingen sida som gör det lika enkelt som att boka flyg, men man behöver numera inte gå in på varje tåg bolags hemsida, utan kan få tips på några bra sidor. Sådant underlättar ordentligt. På Magazin15.se skriver jag om våra tidigare resor och om våra kommande, samt en hel del annat.

Ny trend hos oss – Husvagn

Det är många innan oss som upptäckt detta charmiga sätt att tillbringa tiden, i en husvagn på en campingplats. Om man som vi, bara hämtar husvagnen från vinterförvaring och kör ut den till en campingplats, och stannar över hela sommaren, kanske det inte räknas som resor, jag väljer ändå att göra det, resor är åtminstone en förflyttning. Det finns nog inget mera rofyllt, än att bara glida upp på morgonen, njuta av den stillhet som finns, kanske ta sig ner till havet och ta sig ett dopp, eller inte. Många val som ska göras. Maten lagar jag på grillen, du vet den där om vi inte får använda på vår balkong, nu körs den så att den nästan glöder. Det var länge sedan, och nu smakar det alldeles underbart. Så sådana saker tillför campinglivet till de positiva sidorna. Sedan får man ju inte glömma att det går att kosta på sig en pinnglass efter lunch. Glasskiosken ligger bara några få steg från oss, så äta ordentlig lunch, och sedan en kort promenad, Det blir fest i stort sett varje dag.

Det kommer en vinter

Oavsett vad jag tycker, så vet jag att det kommer en vinter. Om det blir massor med snö och kallt, det får vi väl se framöver, men att det blir betydligt kallare än vad det är idag, då det är omkring 25 grader ute, det vet jag att det kommer att bli. Då får vi plocka fram vår andra modell för resor, vi ska tågluffa. Vi köpte ett Interrail som vi måste aktivera innan slutet av Februari. Det är samma tid som vi tidigare detta år började resa ner i Europa, då längst ner i Italien, Lecce. Nästa år åker vi längre västerut, Portugal är målet. Kanske en stund i Porto, en stund i Lissabon, och så en stund på Algarvekusten, det senare åtminstone med en del värme, hoppas jag. Vi återkommer till Sverige och vårt hem i slutet av April, lagom för att börja packa för en ny sommar i husvagnen. Charmigt liv vi har, numera, som senior. Så trots att jag just nu sitter och njuter av värmen, så är det ändå lite planering för nästa vår och sommar, som kommer att, om nu allt går i lås, att bli alldeles underbar. Först lite snö i Sverige, sedan vår eller sommar i Portugal, för att sedan avsluta med en sommar på en camping på nordvästra Gotland, med havet det första man hör på morgonen. Jo jag tackar jag. 

Resor förgyller tillvaron

Jag måste tillstå mig att säga att resor förgyller min tillvaro. Jag har det inte på något sätt galet, jag har det väldigt bra. Men att komma iväg på olika resor ger mig en tillfredsställelse som toppar livet. Det är inte bara själva resan, utan att planera resor, att genomföra resor, och att tänka tillbaka på allt vi har upplevt på våra resor, håller åtminstone mig igång. Nu när vi ställt bilen och istället åker tåg ner i Europa på våra resor, så är det en del som undrat hur det har varit. Jag har med nöje berättat, och fått rikligt respons. Så det blir ytterligare en anledning att ge sig ut på resor. 

Lämna ett svar