Tågluffa i Europa!

Tågluffa i Europa

Tågluffa i Europa.
Tågluffa i Europa!

Tågluffa i Europa. Har du blivit senior och vill röra på dig? Då ska jag ge dig ett tips. Köp ett Interrail, och ge dig iväg på en tågluff. Du kanske inte vill uppleva det så som du gjorde i ungdomens dagar, sova på en parkbänk, eller på ett tåg! Nej, men strunta i det då, kosta på dig ett hotell eller kanske ett hostel. Det finns massor där ute, bara att välja.
Att tågluffa det är att anpassa sig, och inte bli bekymrad. Missar du ett tåg, så kommer det snart ett nytt. Jag hörde en göteborgska på något TV-program. Hennes mor sa till henne att karlar och spårvagnar det springer man inte efter, det kommer snart nya. Och det är samma sak med tåg, det kommer hela tiden nya, bara att hoppa på och njuta. Om du vill läsa mera om att tågluffa Europa så läser du vidare via länken, till Magazin15.se Vill du resa i Coronatider, så har vi en artikel om detta.

Interrail för seniorerJo, det finns Interrail för oss seniorer. Några kronors rabatt, det gör att du med gott samvete kan välja första klass, framför andra klass. Första klass ger dig ofta betydligt mera utrymme, du kan sträcka på benen, du kan bre ut dig lite extra. Och så kommer de ofta in med en liten vagn, där du kan få en kopp kaffe eller en flaska vatten, och ofta något att tugga på. I Italien, på deras snabbtåg, Frecciarossa, den röda pilen, är alldeles underbar. De har inte första klass utan du får en plats i Business, tillsammans med affärsmän, de som har andra som betalar för sina biljetter. Det gör ju att de ska skämmas bort lite extra, för tågbolagen vill ju att de återkommer. Vi som då åker på Interrail, och köpt till platsbiljett, eller bara sätter oss i den klassen, får ju ta del av de förmåner som finns. Ofta kommer de in med en vagn, fylld med godsaker, kaffe, vatten, och något att tugga på. Jag är ganska övertygad om att man även kan få ett glas vin, om man nu vill ha det. Italien är ju ett stort vinland.

Vilket Interrail ska du ta?Det finns några olika modeller. Vet du exakt hur du ska åka, eller åtminstone nära, då väljer du ett krot med det antal resdagar som du planerar. Vill du vara lite mera spontan, då köper du ett månadskort, med obegränsat antal resdagar. Då kliver du bara på ditt tåg, och åker med exakt så mycket som du själv vill. Kolla om det krävs sittplatsbiljett. Vissa tåg kräver sådant, men i övrigt åka med. Är det fullt, ta nästa tåg. Taktiken man ska ha följer Göteborgskan som var i något TV-program, och vidarebefordrade moderns råd till henne när hon var ung: Spårvagnar och karar, det ska man aldrig springa efter, det kammer snart nya. Och så är det med tåg i Europa, också. Missar du ett tåg, tja det kommer snart ett nytt. Din största uppgift blir egentligen att kolla om det behövs platsbiljett.

Öst eller Väst?


Det handlar bara om vad du vill uppleva. Att åka tåg i västeuropa, brukar vara betydligt enklare, då det finns tidtabeller på nätet. Ska du hitta tidtabeller på nätet för de gamla öststatsländerna, då får du gå in på respektive tågbolag. Det fungerar, men det tar tid.
Nu har jag inte åkt tåg i Östeuropa, ännu. Men min plan är att skippa Internet, i vart fall när jag reser. I stället lägger jag upp en grov plan, den kan du själv göra. Gå in på Google, och sök lite olika besöksmål. Läs på. Är det intressant att besöka, skriv upp det på listna. När du väl kommer iväg, så åker du till någon destination på listan. När du kommer fram, så är det första du gör är att gå till biljettluckan, och kolla vilka tåg och vilka destinationer du kan nå från den plats du befinner dig. Kolla om det behövs bokas platsbiljetter. Ska du åka nästa dag, köp platsbiljetterna. Annars kan du återkomma och köpa platsbiljetter när du vet exakt när du vill åka.

Till Grekland


Att åka tåg till Grekland är en utmaning. De allra flesta åker tåg till Italienska Bari eller Brindisi. Därifrån tar man färjan över till Grekland, för vidare med buss och lite tåg till Athen/Pireus. Sedan ligger hela arkipelagen öppen. Men vill du åka tåg hela vägen, då ska du läsa på ordentligt. Du ska kunna åka via Belgrad och Sofia till Thessaloniki. Därifrån tar du regionaltåg direkt till Aten. Det går, men det tar tid, och det är lite omständligt.
Gillar du att åka tåg, titta då in på vårt magazin15.se om tåg i Europa.

Lämna ett svar