Vad är camping

Sommaren börjar närma sig och det är dags att fundera på vad man ska göra under semetser, detta är blir frågan svårare att svara på eftersom det mesta utanför Sveriges gränser är stängt för oss, i vart fall som det ser ut just idag, den 14 maj, när jag skriver detta. Så jag tänkte tips på lite inhemska grejer. Camping, kan det vara något? Då ställer du direkt frågan:

Vad är Camping?Förr i tiden, när uttrycket började få fäste i vårt land så handlade camping om att packa bilen full med saker som man kunde behöva under en resa, mycket blev som vanligt kvar i resväskan. För att hålla nere kostnaderna så var det många som packade in tältet och kanske en luftmadrass i bilen. Så for man iväg, i bästa fall med en vägkarta med sig. När dagen började ta slut, så började jakten efter ett ställe där man kunde ställa upp tältet. Visserligen kunde man, med allemansrättens stöd, kunna sätta upp tältet i en skogsglänta eller på en avskild strand. Men de flesta ville ha ett ställe bland andra, så då letade man hellre efter en campingplats, där det åtminstone fanns toaletter, och en dusch. Det senare var inte speciellt prioriterat. Fanns det ett bad i närheten av platsen, så var det att föredra. Så man fick sin plats mot en ganska blygsam avgift, man hade ju huset med ig i form av tält. Ofta blev det på faderns lott att sätta upp tältet När det väl var på plats, så kunde han ta fram en stol plocka fram en öl och sätta sig och känna sig ganska nöjd med dagen, dels hade han kört och dels hade han satt upp tältet. Att sedan hela bilen skulle lastas ut, och i de flesta fallen lagas mat och tas omhand barn, det fick någon annan sköta. Så när då maten var uppäten och alla i sällskapet var på gott humör, så skulle det sovas. Knöliga luftmadrasser, som var alldeles för hårt pumpade när man gick och lade sig, och saknade luften fullständigt på morgonen, det gav ingen vidare nattsömn. Men det var upplevelser, utöver det vanliga. På morgonen när barnet vaknat så var det att springa ner och ta sitt morgondopp. Det var ibland minusgrader, nja jag överdriver, men det var inte många plusgrader på den campingen där vi bodde. Men i skulle man, oavsett hur kallt det var, man hade fått åka på campingsemester. Så här var det många som kuskade runt under sommaren på sextiotalet. Och besökte campingplatser.

Vad är camping Camping, för både cykel och vandring
Camping inbjuder till både cykel och vandring


Några år senare kom de första, men se där ljuger jag. Den första husvagnen byggdes omkring 1897, den första svenska husvagnsfabriken var SMV som startades 1948 i Örebro. Men fabriken startade redan 1922 av bröderna Berglund, Gustav och Helmer. Då var det inte husvagnar utan staket och bagerimaskiner man tillverkade. 1936 bytte man namn till Sörby Mekansika Verkstad, SMV. Det är en fabrik som än lever och mår gott. Men det var som skrivet redan 1948 som man började tillverka husvagnar.
Om du idag åker in på en camping så är det sällan eller åtminstone i blygsam skala du ser tält finnas på plats. I stället är det gigantiska husvagnar och husbilar som har stora förtält. Det är som en sommarstuga fast den kan flyttas på. Du har säkert sätt Böda Camping på Kanal % har jag för mig det går. Där får man se alla modeller av camping, från de som ligger en hel säsong, till raggaren som bor en eller ett par nätter i sitt vackra militärtält. Hyr du plats på Böda Camping för en hel säsong, och du vill ha el och vatten, så får du lägga upp nästan 60 000 sek (57 888 sek). Det blir drygt femhundra kronor per natt. Då ingår inte husvagnen, den måste du köpa själv. Bor du på en sådan här bra plats, då duger det inte med vad som helst, skulle tro att lägsta inköpspriset borde hamna på en halv miljon, så att det är riktigt lyx. En sådan vagn kostar säkert över femtiotusen per år, om du lånar till hela beloppet. Alltså en bra bit över hundra tusen för en sommar på Böda. Nja, jag väljer nog i stället att boka in mig på trevliga hotell eller värdshus. Jag får många nätter för en sådan summa. Valet är mitt, jag slipper dessutom att passa besiktningen, slipper betala vägtrafikskatt och jag slipper städa. Jag ska dock kunna tro att det är betydligt bekvämare att bo i dagens husvagnar än det var att bo i de tält som vi gjorde, så man kan med gott samvete säga att utvecklingen går framåt.
Bli nu inte skrämd om du läser detta och funderar på att åka runt och campa. Det finns betydligt billigare platser, jag så på några i Skåne och där bor du på säsong vår till höst för kanske tiotusen inklusive el och vatten. När till hav och troligtvis betydligt lugnare. Jag skulle säkert också ha jämfört eller letat efter trevliga herrgårdar att tillbringa lite tid hos. Det finns en hel del i Sverige som kan vara lämplig. Återkom i morgon, jag håller på att skriva en artikel om detta, som jag är klar med i morgon. Välkommen åter.

Camping vid lägerelden
Camping vid lägerelden

Sunes sommar vilken camping


Det här är en klassisk film, igen. Sunes sommar hade biopremiär den 25 december 1993, och bygger på den åttonde boken som Sune, skapad av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Handlingen är i korthet följande: Familjen Andersson har bestämt att åka på semester till Grekland. Resan visar sig bli för dyr, så i stället bestämmer sig familjen för att åka på husvagnssemester- När resan börjar backar Karin, Sunes mamma, över Rudolf, sunes far, fot med husvagnen. På sjukhuset träffar Sune flickan som han då blir kär i. Det är Cornelia. Väl på campingen visar det sig att Sune och Cornelias familjer blir grannar och Sune sätter genast igång med planerna för att visa sin kärlek till Cornelia. Inspelningsplatserna var bland annat Tofta Strand på Gotland.

Vad kostar det att tälta på camping


Det här är ännu en aktuell fråga. Jag har hittat priser från cirka 200 sek per natt för ett tält. Då får man tillgång till duschar och andra bekvämligheter på den aktuella camping platsen.

Vad kostar camping key europe


Gillar du att åka ner i Europa, så ska du skaffa dig ett key europe. Det är ett campingkort som bland annat ger dig lite rabatter när du checkar in. Kortet kostar 199 kronor per år, du sparar in det beloppet snabbt. Läs mera om kortet på hemsidan.

Vad är Glamping?


Vad är Camping, den frågan kan du nu besvara, men Vad är Glamping? Det är ungefär som Camping, fast lite lyxigare och lite latare. Du behöver inte ha vare sig tält eller husvagn med dig. I stället tilldelas du ett tält, med riktiga sängar, kanske en grill utanför och en del andra saker som piggar upp tillvaron. Jag har hittat några priser, från ungefär 650 sek per natt, men det finns också priser upp till 4 000 per natt. Jag vet inte om det finns något genomsnittspris, utan man får nog titta på stället där man vill bo, läsa på om stället, och därefter bestämma om man tycker det är ett lämpligt pris. Liksom jag i morgon har ett inlägg och herrgårdar, så har jag även en artikel på gång om Glamping. Går allt som jag vill, så kan du läsa den här på bloggen på Lördag, så nu har du ytterligare en anledning att återkomma. Jag kan lova att jag hittat en hel del ställen som verkar väldigt mysiga att tillbringa lite tid hos.
Jag hoppas ju nu bara att det här viruset försvinner och att Anders Tegnell med gott samvete kan säga att vi nu kan resa lite igen. För min del räcker det med att resa i Sverige, Europa kan vänta. Det finns fantastiskt mycket att se i vårt land.

Glamping, en lyxigare varant av Camping
Glamping det lyxiga sättet att Campa.

Lämna ett svar